Negyedik fejezet : Toulouse

A csoportból való továbbjutás sem repíti a magyar válogatottat Franciaország északi felébe, maradunk délen, méghozzá Bordeaux után a másik délnyugati várost, Toulouse-t is meglátogatja a nemzeti 11 és persze a vélhetően tízezres magyar szurkolótábor is. Nézzük, mit érdemes tudni a spanyol határtól nem messze elterülő városról, ahol számunkra a jelszó akár a “nothing Tou louse” is lehetne.TO2

Toulouse belvárosában, a Ramier szigeten található a hivatalosan egyszerűen csak Toulouse-i Városi Stadionnak nevezett létesítmény. Eredetileg az 1938-as labdarúgó világbajnokságra készült, és az egykori londoni arénával való hasonlósága miatt Mini-Wembley-nek is nevezték, nevezik. TO11Átesett felújításokon, bővítéseken 1949-ben, 1997-ben és 2015-ben is. A legutolsó munkálatok után jelenlegi állapotában 2016 január 16-án adták át egy Toulouse-PSG mérkőzés keretében. A mérkőzésen keresztelték el az egyik oldalsó tribünt Just Fontaine tribünre. A heyi születésű legendás góllövő, aki mindmáig a legjobb gólátlaggal büszkélkedhet a VB-k történetében, maga is jelen volt a megnyitón.

A legutóbbi átalakítás a pályára való jobb rálátást és a biztonságot szolgálja, emellett felhajtható aluminium székekre cserélték a korábbi fix műanyagokat. A pálya befogadóképessége az átalakítások során hol nőtt, hol csökkent, az idei európa-bajnokság mérkőzései során 33150 néző követheti figyelemmel a helyszínről a találkozókat. A stadion természetesen a helyi csapat, a Toulouse FC otthonául szolgál, a klub legemlékezetesbb nemzetközi mérkőzésére 1986-ban került sor, amikor az UEFA kupában a csapat 11-esekkel búcsúztatta a Maradonával felálló Napolit. Érdekesség, hogy a legendás argentín tevőleges közreműködője volt a hazaiak továbbjutásának, hiszen a maga büntetőjét kapufára rúgta….TO5

2001-ben a közelben található vegyiüzem robbanásakor a stadion is megsérült, fél évig tartott a károk helyreállítása, erre az időre az akkor harmadosztályú klub a másik városi stadionba költözött.

A stadionban rendezett mérkőzések:

Június 13. SPANYOLORSZÁG – CSEHORSZÁG 1:0

Június 17. OLASZORSZÁG- SVÉDORSZÁG 1:0

Június 20. OROSZORSZÁG – WALES 0:3

Június 26. MAGYARORSZÁG – BELGIUM

Megközelítés:

Metróval a B jelű vonal ’Empalot’ vagy ’St.Michel’ állomásait illetve a T1-es villamos ’Ile de Ramier’ vagy ’Croix-de-Pierre’ megállóit használva lehet a városközpontból megközelíteni a létesítményt, de akár gyalog is mindössze egy rövid sétányira  található a központtól.

Látnivalók, érdekességek:

A dél-nyugat franciaországi várost róTO6zsaszín városnak is nevezik, mert a tradíciók szerint eredetileg rózsaszín gránitköveket használtak az építkezésekhez. A spanyol határtól mindössze 100 kilométerre fekszik és ez a közelség mindenre hatással van. A sokféle francia dialektus közül ez a legmarkánsabb: ha valaki nem ismeri egyik nyelvet sem, könnyedén rámondja, hogy az illető spanyolul  vagy katalánul beszél. TO7Az ember a városban sétálva akaratlanul is pár száz kilométerrel ’odébb’ érezheti magát: megannyi tapas bár kínálja specialitásait és késő estig tartó fesztiválokba és egyéb programokba ütközik a látogató. És bár valóban érezhető a spanyol kulináris befolyás, azért a toulouse-iaknak megvan a saját speciális étkük: a cassoulet /ejtsd: kászulé/. Ez egy pikáns kolbászos babfőzelék-nek mondható étel, ami a magyar ízlésnek is teljesen megfelel.

Toulouse a repülőgépgyártás központja is egyben, az Airbus főhadiszállása és legnagyobb üzemei a városban és környékén találhatók. Éppen ezért itt alakították ki a ‘Cité de l’Espace’ nevű űrközpontot, múzeumTO9ot és vidámparkot. A belépő 21 EUR-ba kerül, amiért valóban egyedi látványban és élményekben lehet része, megtekintheti a világ legnagyobb (Airbus A380) és leggyorsabb (Concorde) utasszállító repülőgépeit. De ha erre jár, csavarogjon nagyokat a városban a szépen felújított középkori utcácskákon vagy a Canal du Midi csatorna partjainál egyaránt és gyönyörködjön a késő esti fényjátékban, amely freskóvá teszi a belvárost.

Share Button

Ez is érdekelheti