Videoton: Bernard Casoni a vezetőedző – EXKLUZÍV interjú az új erőnléti edzővel

Burcsa Győző klubigazgató ma mutatta be a bajnok székesfehérváriak új szakmai stábját.Videoton 020

A távozó Joan Carillo helyét a francia Bernard Casoni veszi át, aki 2 évre kötelezte el magát a piros-kékekhez. Az 54 éves, játékosként BL győzelmet szerzett cannes-i születésű szakember nem érkezett egyedül: Rodolphe Duvernet erőnléti edzőként felel majd a csapat fizikális munkájáért. A két szakember nagyon régóta együtt dolgozik, Casoninak nem volt sem játékosra, sem pedig pályaedzőre vonatkozó kérése, viszont csapatai kondícióját kizárólag Duvernet kezében látja biztosítottnak.

Az új stábban helyet kapott a klub korábbi játékosa Pető Tamás, aki a pályaedzői szerepkört tölti majd be, Bíró Imre pedig kapusedzőként segíti a francia szakember munkáját.Videoton 011

Burcsa Győző elmondta, hogy a játékoskeretben lesznek változások: a távozó Calatayud, Nikolics, Stopira és Sándor helyére egyrészt a télen igazoltak beépítését lehet várni, másrészt a klub szeretne egy irányítani is tudó középpályást és egy befejező csatárt szerződtetni az elkövetkező két hét során. Ezeknél az új igazolásoknál tekintettel lesznek az új irányvonalra, és megpróbálják hazai játékosok igazolásával megoldani a kérdést.

A BL-sorozatban nincs kitűzött kötelező cél az új szakvezetés felé, természetesen elvárás, hogy a selejtezőkben a lehető legtovább jusson a gárda, és kedvező sorsolás esetén valamelyik csoportkört elérje.

Mivel az új vezetőedző a sajtótájékoztató után kizárólag a televízióknak állt rendelkezésére, mi az erőnléti edzővel, Rodolphe DUVERNET-vel beszélgettünk, aki oldalunknak adta első magyarországi interjúját.

Bernard Casoni neves játékos volt, BL trófeát nyert, ön is komoly labdarúgókarrierrel rendelkezik?

Nem, én nem futballoztam, vagy csak inkább hobbi szinten. Bernard-ral nagyon régóta együtt dolgozunk, félszavakból megértjük egymást, azonos nézeteink vannak egy csapat optimális fizikai állapotáról, annak eléréséről, a különböző speciális helyzetekben hozott döntésekről.

Biztosan új terep lesz az önök számára magyar játékosokkal dolgozni. Franciaországban nagyon jó fizikai muatatókkal rendelkező játékosok vannak még a második vonalban is. Remek képzést kapnak az akadémiákon, sőt, a “hozott anyag” is nagyon jó alapot jelent.

Igen, odahaza jó a fizikai képzés, többek között ezért is tudták a francia játékosok mindig gond nélkül megállni a helyüket a Premier League-ben, kész játékosok kerülnek ki az akadémiákról, akiknek ugyanúgy mint bárhol a világon, a mérkőzések után itt fáj, meg ott, de mivel az alap megvan, lehet őket gond nélkül terhelni. Fel fogjuk mérni a magyar játékosok állapotát és annak megfelelő fizikai felkészítést fogunk tervezni. Sajnos nincs túl sok időnk, gyakorlatilag a július 15-i kezdéstől számítva 3 hét alatt ütőképes erőnléttel kell hogy rendelkezzen a csapat, mert jön a Szuperkupa-döntő, aztán pedig fejest ugrunk az európai kalandba. Megnéztem a Videoton egy-két mérkőzését felvételről és meggyőződésem, hogy ezzel nem is lesz gond: dolgoztam Tunéziában és Katarban is, elhiheti ott jóval a magyar szint alatt van a játékosok fizikai felkészültsége, de fokozatos terheléssel ott is komoly előrelépést tudtunk elérni.

Ismer-e játékosokat a magyar bajnokságból?

Bevallom őszintén nem nagyon. Talán Traoré vagy az egyik Koné Önöknél játszik ha jól tudom…

És azt tudja-e hogy pár éve bizonyos Adamo Coulibaly kétszer is gólkirály lett nálunk?

Igen, tudom hogy jól szerepelt, nem véletlen hogy a Lenshoz került. Nagyon jó szezonja volt tavaly a Ligue 2-ben, a lens-iak gyakorlatilag neki köszönhették a feljutást. De ott most komoly pénzügyi problémák vannak, nem véletlen, hogy nem tudtak megragadni az első osztályban.Videoton 007

És a Videotonból van-e valaki, aki a látott mérkőzéseken felhívta magára a figyelmet?

Lehet hogy csalódást fogok okozni, de én soha nem nézem a játékosok futballtudását. Teljesen más megvilágításban nézem a meccseket mint a szukolók, Bernard vagy éppen önök, újságírók. Nekem a fizikai teljesítményre, a játékosok mozgására, a sérültek állapotára kell koncentrálnom. Az a legoptimálisabb helyzet, ha nem tudom kik a jók a csapatban, nem tudom kik a kezdők, nekem adott egy huszonvalahány fős keret és nálam mindenki egyenlő. Így nincs sugdosás a fülembe, hogy miért ez játszik, az a másik pedig miért nem. Bernard temészetesen kikéri a véleményemet, hogy ki milyen állapotban van, egy adott helyzetben ki az, akit kockázatos lenne betenni a csapatba, vagy hogy xy mennyit fog bírni. Szeretek háttérben maradni, a csapat szempontjából is az a jó ha rólam nem esik szó, ez azt is jelenti, hogy az erőnléttel minden rendben.

Kétéves szerződést kötött a klubbal, ez azt jelenti hogy újra távol lesz a családjától?

Kedd óta vagyok itt, még nem sikerült minden részletet tisztázni. Ha lesz arra lehetőség, hogy a család is velem legyen, akkor a gyerekek miatt minden bizonnyal a fővárosban  keresünk lakást, a francia gimnáziumban folytathatják a tanulmányaikat. Ha viszont egyedül leszek, akkor biztosan Fehérváron fogok élni. Amit eddig láttam a városból az tetszik, szép az idő, jó meleg van, igaz, a telet nem annyira várom. Bár ha BL csoportmeccseket kell játszani, akkor tőlem akár fagyhat is…

 

Share Button

Ez is érdekelheti