Jó szériában a bolgárok ellen: lesz-e folytatás?

Ma este lép pályára a Mol-Vidi FC a bolgár Ludogorec Razgrad ellen a BL selejtező 2. körében. Az esélyek nem a mag980x551_1503666842yar csapat mellett szólnak, hiszen az elmúlt 7 év bolgár bajnokcsapata komoly nemzetközi rutinnal és többszörös BL-, illetve EL-csoportkörös tapasztalattal rendelkezik. A 35 ezres városka 1945-ben alapított csapata maga mögött érezheti a bolgár emberek szimpátiáját, hiszen kimaradt a fővárosi nagycsapatok (Levszki, CSZKA), az egészséges versengés határait sokszovidi-sportingr átlépő rivalizálásából. A razgradi sasok szépen lassan az ország kirakatcsapatává váltak, a gárda jelenlegi piaci értéke az igazodási pontként tekintett transfermarkt.de szerint több mint 50 milió Euro.

A 3-szoros magyar bajnok MOL-Vidi FC egyetlen EL-csoportkört tud “felmutatni”, még a 2012/13-as szezonból, amikor a Paulo Souza vezette gárda jó védekezésének és szervezett csapatjátékának köszönhetően a Slovan, a Trabzonspor és a Gent elbúcsúztatásával került a körmérkőzéses szakaszba. Itt a Sporting és a Basel elleni hazai győzelem tovább táplálta a reményeket, ám a hazai Genk elleni vereség és a peches bázeli visszavágó nyomán hosszú évekre véget ért a csoportkörös szereplés. Ennek is betudható, hogy a keret jelenlegi értéke a 14 milió EUR-t sem éri el, és a nemzetközileg rutinosnak tekinthető játékosok már túl vannak pályafutásuk csúcsán.

Hogy mégis miben lehet reménykedni a párharcot illetően? A kupamúltban! Pontosabban: a magyar és bolgár csapatok egymás elleni kupapárharcainak kimenetelében. Az elmúlt 39 évben ezekből a párharcokból mindig a magyar csapat jutott tovább, sőt ami a ma esti mérkőzést illeti jó hír, hogy a bulgáriai találkozókon a mieink mindannyiszor legalább 2 gólt szereztek!

A következő párharcok végén örülhettünk a magyar továbbjutásnak:

1991/92: Levszki Szófia – Ferencváros 2:3 ; Ferencváros – Levszki Szófia 4:1. Továbbjutó a Ferencváros, kettős győzelemmfradi-levskiel (7:3)

2000/01: CSZKA Szófia – MTK 1:2 ; MTK – CSZKA Szófia 0:1. Továbbjutó az MTK, idegenben szerzett több góllal (2:2)

2009/10: Levszki Szófia – Debrecen 1:2 ; Debrecen – Levszki Szófia 2:0. Továbbjutó (BL csoportkörbe!) a Debrecen, kettős győzelemmel (4:1)

2010/11: Debrecen – Liteks Lovecs 2:0 ; Liteks Lovecs – Debrecen 1:2. Továbbjutó (EL csoporkörbe!) a Debrecen, kettős győzelemmel (4:1)Debrecen players celebrate after scoring against Levski Sofia during their Champions League soccer match in Sofia

Ezekben a párharcokban előzetesen általában nem a magyar csapatok tűntek esélyesebbnek, emellett az is egy közös vonás volt, hogy a bolgárok kicsit le is kezelték az épp aktuális ellenfelüket. Ebben ma is bízhatunk, és reméljük hogy a Vidi is borítja a papírformát és követi az elmúlt évtizedek szép sikerszériáját.

Share Button

Ez is érdekelheti