EL – 2:0 volt a sláger

Lejátszották az Európa-Liga első selejtezőkörének visszavágóit és örömmel konstatálhatjuk, hogy továbbra is mindhárom magyar csapat versenyben van.

Legkönnyebb dolga a Debrecennek volt, hiszen az első mérkőzésen megszerzett ötgólos előny gyakorlatilag eldöntötte a továbbjutás kérdését. Az itthoni visszavágó amolyan nemzetközi edzőmérkőzésnek volt felfogható, ám arra talán senki sem gondolt, hogy több mint tízezren váltanak majd (ingyen)jegyet a találkozóra. Az ultrák visszatérésével a hangulat sem maradt el, ami úgy feldobta a San-Marinó-i csapat játékosait hogy többen életük mérkőzésének tekintették azt, hiszen korábban soha nem léptek pályára ilyen atmoszférában. Küzdelmüknek meg is lett az eredménye, a Loki csak a 41.percben szerezte meg a vezetést, amikor egy szép támadást követően Tisza lőtt a jobb felső sarokba. A második félidőt is góllal kezdte a hazai csapat, Holman szlalomozott végig 5 vendégjátékos között, majd 8 méterről éles szögből lőtt a hálóba. Ekkor mindenki várta a folytatást és a gólparádét, de mivel a helyzetek kimaradtak, így összesen két gólt és két kapufát láthatott a szépszámú nézősereg. Az optimistábbak úgy fogták fel, hogy a csapat eltett néhány gólt a jövő hétre, amikor is a következő kör során a fehérorosz Torpedo Zsodino csapata látogat a Nagyerdőre.

Szintén pályaválasztóként lépett pályára az MTK csapata, a hazai pálya kifejezés ugyanakkor nem állja meg a helyét, mivel az új aréna csak szeptemberre készül el, ezért a kék-fehérek a friss feljutó Gyirmót otthonában fogadták az Aktobe csapatát. Az idegenbeli 1:1 jó kiindulási alap volt a továbbjutás eléréséhez és a visszavágó is jól alakult, hiszen már a 7.percben Nikacs megszerezte a vezetést. A lélektani előnyt nem sikerült meglovagolni, mert Bese kimaradt helyzete után feljött a kazah gárda, de szerencsére nem jött össze a vendégeknek az egyenlítés. A második félidőben egyre nagyobb fölénybe kerültek a vendégek, az MTK sokszor képtelen volt kijönni a térfeléről, de szerencsére igazán nagy helyzetet ennek ellenére nem tudtak kialakítani Hegedűs kapuja előtt. És ahogyan ez lenni szokott, néhány perccel a vége előtt egy ellentámadás végén az Európa-bajnokságról hazatérő Bese Barnabás biztosította be a továbbjutást. A következő körben az azeri Qabala lesz a fővárosiak ellenfele, azt a találkozót is Gyirmóton rendezik majd, és amelynek esélyese a tavaly csoportkörig jutó vendégegyüttes lesz, reméljük a párharc kimenetele meglepetést hoz majd.

Harmadik EL csapatunk, a Videoton megnyugtató 3:0-ás előnnyel utazott a moldovai visszavágóra. Bár a különbség fölényesnek tűnik ha pusztán az eredményt vizsgáljuk, de az mindenképpen hozzáfűzendő, hogy az első – hazai – mérkőzés 87.percében még csak egygólos volt a fehérvári előny és az utolsó két gól az emberhátrányba került ellenfél ellen született. Hogy nincs 3 gól a két csapat között, azt a visszavágón igyekeztek bemutatni a Chisinau-i albérletben futballozó Zaria Balti játékosai: a 9.percben megszerezték a vezetést, a 29.percre pedig már kétgólos volt a hazai előny, ami izgalmas hátralévő 60 (esetleg 90) percet vetített előre. A fehérváriak azonban nem estek pánikba, stabilizálták a védekezést és Feczesin beállításával igyekeztek javítani a támadójátékon is. A második félidőben is ment előre az egyre jobban elfáradó moldáv csapat, de kevés lehetőségével nem tudott élni, így egy gól megmaradt a háromgólnyi előnyből és a Videoton jutott a következő körbe. A jövő héten újra (átmeneti) hazai pályán lépnek pályára Berg tanítványai, a szerb Csukaricski gárdája ellen minden bizonnyal nagyobb koncentrációra és jobb játékra lesz szükség a továbbjutáshoz.

Jegyzőkönyvek:

Debrecen – La Fiorita 2:0 (1:0)

gólszerző: Tisza (41.p.), Holman (46.p.)

továbbjutott a DVSC kettős győzelemmel

 

MTK – Aktobe 2:0 (1:0)

gólszerző: Nikacs (7.p.), Bese (84.p.)

továbbjutott az MTK 3:1-es összesítéssel

 

Zaria Balti – Videoton 2:0 (2:0)

gólszerző: Mihailov (9.p.) Ovseanikov (29.p.)

továbbjutott a Videoton 3:2-es összesítéssel

Share Button

Ez is érdekelheti