Dr. Lakat és a dupla hazai

Az idősebb sportbarátok, Fradisták nyilván tökéletesen emlékeznek Reá, de a mai fiatalok is biztosan jól ismerik a legendás dr.Lakat Károly nevét! Játékosként tagja volt a Ferencváros 1948-49-es bajnokcsapatának, 20-szor volt magyar válogatott, majd rengeteg csapatnál edzősködött! Legnagyobb sikereit szeretett Fradijánál érte el, az az általa irányított 1967-69. közötti FTC a klub történelmének egyik legnagyszerűbb alakulata volt!
Az 1988-ban elhunyt mesteredző számára az egyik legfontosabb dolog volt anno az úgynevezett “dupla hazai” és persze ezek abszolválása két győzelemmel! Egészen különös dolog volt számára – ezt plántálta bele játékosaiba is – az, amikor éppenséggel egy szerdát követő szombaton, vagy szombatot követő szerdán lépett fel a csapata hazai közönség előtt. Ezekre mindig, még a szokottnál is nagyobb figyelemmel készítette fel csapatát a “Tanár úr”, hiszen ilyenkor van lehetőség a legjobban kiszolgálni a stadionba kilátogató, kedves közönséget!
A mostani, Thomas Doll irányította Fradinak is megadatott, hogy 72 órán belül – vasárnap után szerdán – két bajnokiját is otthon, ráadásul az új, gyönyörű stadionjában játszhassa le! A két ellenfél pedig a két frissiben feljutott gárda; a Nyíregyháza Spartacus és a Dunaújváros PASE volt. Első két bajnoki a nemrég elkészült és átadott Arénában, szinte “áldozati bárányként” érkező ujonc ellenfelek, kell ennél több a dupla sikerhez? Aligha. Az egyre inkább összeállni látszó Fradi pedig hozta is a kötelező 6 pontot, ráadásul még a vártnál is könnyebben.
Mindkét találkozón már az első 45 percben eldöntötték Geráék a meccset, folyamatosan támadva, sok helyzetet kidolgozva és mindkétszer két, szép gólt szerezve, vagyis lényegében kiszolgálva az előbb mintegy tízezres, majd szerdán – ki tudja miért – már csak alig hétezer főnyi közönségüket!
Pedig a vasárnapi találkozón szerzett fantasztikus Gera bombagól – a labdát mintha zsinóron húzták volna, úgy vágódott a jobb felső sarokba, ezzel lett 2-0 – igazán kicsábíthatta volna a nézőket szerdára is!
Ezzel a Fradi a nyögvenyelős július – egyéngélkedés az Európa Liga selejtezőjében – után augusztus mádodik felére némiképp összeszedte magát, már a Chelsea elleni stadionavatón is jobban focizott a korábbiaknál – főleg az első félidőben – a győri 1-0-s győzelem pedig önbizalmat adhatott Nekik, így a “dupla hazai” behúzása, még fél- vagy háromnegyed gőzzel sem jelenthetett problémát!
Természetesen sem a Nyíregyházának, sem a Dunaújvárosnak nem az Üllői úton kell nagyot dobbantania a bennmaradás kiharcolásához – újoncoknál mi más is lehetne a cél – viszont az is tény, hogy hosszabb távon azon alsóházi együtteseknek lesz erre reális esélyük, amelyek tudnak a bajnokságban bravúros győzelmeket aratni, pontokat elcsípni a felsőház tagjaitól.
A szabolcsiaknak ebben volt már részük – 1-1 a bajnok Debrecen ellen – a DPASE viszont eddigi öt meccsén csupán egy gólt szerzett, viszont az is igaz, hogy a villanyvilágítás elkészültéig nem játszhatnak bajnokit az Eszperantó utcában.
A vasárnapi meccs után egyébként Csábi József, egyszeres megbízott szövetségi kapitány, a Nyíregyháza jelenlegi vezetőedzője roppant szerényen nyilatkozott a sajtótájékoztatón:
“Megtiszteltetés számunkra, hogy a Fradi új stadionjának első tétmeccsén mi lehettünk a vendégek, ilyen milliőben játszani mindig fantasztikus élmény! Egyértelmű, hogy minőségi különbség van a miénk és a Ferencváros kerete között és nem a mi javunkra. Talán nem túlzás azt mondani, hogy egy Gera Zolival mindenképpen jobb volt az FTC! Ő mindig képes váratlant húzni, ráadásul egyre jobb formában futballozik! Az FTC a meccs java részében egyébként is ránk kényszerítette akaratát és teljesen megérdemelten nyert ellenünk. 0-3 után voltak gólszerzési lehetőségeink, egyszer sikerült is betalálnunk, persze a pontszerzéstől meglehetősen távol voltunk.”
Szerdán is először a vendégcsapat szakvezetője állt a nyilvánosság elé. Dobos Barnától azt kérdeztem; nem lesz -e komoly gond ebből, hogy ennyire gólképtelen a csapat; csupán egy találat 450+ perc alatt!
“Nem könnyű a helyzetünk, hiszen folyamatosan idegenben kell pályára lépnünk. Még az eddigi egy, pályaválasztóként lejátszott meccsünket is Fehérvárott kellett megrendeznünk. Valóban gond, hogy gyakorlatilag nem találunk a kapuba, a keretünk pillanatnyilag idegenben nem képes sokkal többre. Abban azért nagyon bízom, hogy amint kész lesz a stadionunkban a világítás és ismét játszhatunk hazai környezetben is, megkezdjük a gól- és a pontgyártást!”
Thomas Doll a Ferencváros mestere mindkét meccs után nyugodtnak tűnt, ami érthető is hiszen mindkétszer győztes csapatot irányíthatott.
“Fontos volt, hogy ezt a két meccset meg tudjuk nyerni az új stadionunkban. Szerettünk volna még több gólt szerezni, további találatokkal kedveskedni a közönségünknek, de azt azért tudni kell, hogy két-háromgólos előnyben szinte minden csapat megnyugszik és visszaáll egy kicsit. Vannak még hibák a játékuknkban, azon dolgozunk, hogy hétről-hétre folyamatos fejlődést tapasztalhassanak a nézők! Azt elismerem, hogy a Dunaújváros elleni meccs második félidejében már gondoltunk a vasárnapi, MTK elleni találkozóra is. Azt a meccset is meg kell nyernünk, mert nagy céljaink vannak!”
A Fradi tehát a “dupla hazai” után a most a Bozsik stadionban megrendezendő örökrangadóra-, a két újonc pedig a Pápa és a Győr ellen készül a hétvégén.
A nemzetközi kupaszereplés a mieink számára ezen a héten befejeződött, így péntektől már csak “hazai szemüvegen” keresztül kell néznünk a bajnokikat!
Egy hét múlva viszont a válogatottunk – szintén az Üllői úton – megkezdi az EB selejtezőket, lesz tehát majd megint miért szurkolni!

A 77-szeres magyar válogatott Gera Zoltán joggal ünnepelt, parádés gólját követően!

A 77-szeres magyar válogatott Gera Zoltán joggal ünnepelt, parádés gólját követően!

Ugrai gólja a szerdai meccsen.

Ugrai gólja a szerdai meccsen.

Share Button

Juhász Attila

Juhász Attila vagyok! A Komlósi Oktatási Stúdió hallgatójaként szereztem újságírói szakképzettséget, nyolcadik éve foglalkozom riporterkedéssel, újságírással, azóta rendszeresen tudósítok sporteseményekről az írott- és az elektronikus sajtó területén is. Cikkeim, interjúim jelentek már meg más-, nem sportos témakörökben is. Dolgoztam már mint a Lánchíd Rádió, a JégKORONG című újság, és a Flag-polgári magazin munkatársa is. Az onlajnok.com, internetes sportközvetítésekkel foglalkozó oldal szerkesztő-riportere, a jégkorong MOL liga TV kommentátora és a Nemzeti Sport című napilap helyszíni tudósítója vagyok. A sportriport magazint barátommal, kollégámmal, Labanc Csabával azért alapítottuk, hogy mi is és a kedves olvasók is egy kicsit jobban bepillanthassanak a sportélet kulisszái mögé! Kellemes kikapcsolódást kívánok minden kedves olvasónknak! HAJRÁ MAGYAR SPORT!

Ez is érdekelheti