összefogás + hit = SIKER!

Ha nehezen is, de sikerrel abszolválta a Magyar Labdarúgó Válogatott második hazai EB-selejtezőjét.panorama_18196385

Magyarország – Finnország 1:0 (0:0)

Gólszerző: Gera a 84.percben

Ez volt Dárdai Pál szövetségi kapitány hazai bemutatkozása, és hasonlóan a bukaresti mérkőzéshez itt is nagyon sok mindent megjövendölt a mérkőzés előtti napokban, hetekben tett nyilatkozataiban. Nézzük ezeket sorjában:

A védelem még soha nem játszott ebben a felállásban, kisebb meglepetésre visszakerült a csapatba a Pintér érában több mérkőzésen is lehetőséget kapó Lang Ádám és jobbhátvéd pozícióban az eddig összesen néhány perces válogatottbeli tapasztalattal rendelkező paksi Fiola Attila kezdett. Ráadásul az 57.perctől kezdve – amikor Juhász Roland bordasérülése miatt nem tudott tovább játszani – újoncot is avatott a csapat Forró Gyula személyében, az újpesti balhátvéd szintén a hátsó alakzatban kapott szerepet. A középpályán is húzott egy (félig) meglepőt a kapitány: jobb oldalon Simon Krisztián kezdett az előzetesen tippelt Lovrencsics Gergő helyett.hetemaj_suomi_unkari_epa

Dárdai azt is nyilatkozta, hogy csak együtt sikerülhet, kérte a szurkolókat, hogy az esetleg nem kedvező mérkőzésállásnál, illetve a nem éppen szemet gyönyörködtető játéknál is álljanak a csapat mellé. A közönség respektálta a kérést és végig a csapattal volt, bár tegyük hozzá, hogy a hangosabb, lelkesebb csoportok sajnos ezúttal is távolmaradásukkal tüntettek a labdarúgó szövetség intézkedései ellen.

A mérkőzésre kis különbségű győzelmet tippelt, remélt, várt, ígért a kapitány, ami telitalálatnak bizonyult. Azt is előre kijelentette, hogy nem lesz szép a játék, apróság fog dönteni, de mivel a feröerieket legyőztük, ezért “garantált” volt a hazai siker is. Amihez szükségeltetett, hogy az általa “egykori zseni – jelenlegi kulcsjátékos” kategóriába sorolt immár 35 éves Gerát végig a pályán hagyta, és hogy az utolsó bő 10 percre pályára küldött Lovrencsicset azzal a feladattal bízta meg, hogy adjon egy gólpasszt… Ha ehhez hozzávesszük, hogy a románok elleni meccs előtt Dzsudzsák bal lábáról azt nyilatkozta, hogy nagyon messzire repíthet minket, akkor már csak a heti lottószámok elkérése marad hátra mint ujságírói feladat.

De hogy ne fogjuk ennyire komolytalanra a beszámolót, nézzük hogyan látták a találkozót az érintettek és mennyire tekinthető kőbe vésettnek a szövetségi kapitány ígérete, miszerint kizárólag a 3 EB-selejtezőre illetve az oroszok elleni barátságos mérkőzésre vállalja el a megbízást az egyébként berlini utánpótlással foglalkozó szakember.

A kapitány köszönet-nyilvánítással kezdte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatót, ebből kijárt a közönségnek, a stáb tagjainak, a játékosoknak, és a média munkatársainak egyaránt. Külön kiemelte, hogy ez az összefogás diadala volt, csak együtt sikerülhetett a 3 pont  – és ha kicsit messzebbre tekintünk talán jóval több, fontosabb dolgok –  megszerzése, elérése. A mérkőzés képe megfelelt a várakozásának, az előre kigondolt cserék közül Juhász sérülése miatt csak kettőt sikerült megvalósítani, igaz Gera utolsó sípszóig történő pályán maradása kompenzálta a kényszerű változtatást. Nagyon elégedett volt a játékosok hozzáállásával, külön kiemelte az újonc Forró hibátlan teljesítményét, Dzsudzsák labdaszerzéseit és megindulásait, valamint Juhász Roland akaraterejét és lelkesedését.dardai 047

Arról, hogy megváltoztatja-e álláspontját és a játékosok, szurkolók, média, és MLSZ vezetés részéről érkező, maradását kérlelő nyilatkozatok hatására hosszabb távra is maradna-e szövetségi kapitány úgy válaszolt, hogy most elsősorban az oroszok elleni mérkőzésre koncentrál, majd ezt követően minden oldalról körbejárja a kérdést, leül a családjával és a Hertha-val egyeztetni, majd ezt követően – leginkább saját megérzését számításba véve – dönt.

Bemutatkozó sajtótájékoztató előtt magazinunk hosszabban beszélgetett Dárdaival, aki akkor azt kérte tőlünk (és talán átvitt értelemben a médiától illetve a közönségtől), hogy adjunk neki 3 meccs bizalmat. Akkor – látatlanban – azt válaszoltuk neki, hogy adunk akár 3 évet is, csináljon amit akar, bízunk benne. Három tétmérkőzésen vagyunk túl, a csapat mentalitását teljesen megváltoztatta, a média, a szövetség, a játékosok  és a közönség is mellette áll – lehet, hogy még alá is céloztunk azzal a 3 évvel….

 

Share Button

Ez is érdekelheti