U19-es EB : A minimum cél teljesítve – Interjú a csapatkapitánnyal

Amikor ez az EB elkezdődött mindenki Kalmár Zsolt nevét emlegette mint a legnevesebb játékosát ennek a csapatnak, neked van a legtöbb nb1-es mérkőzésed, már az A válogatottban is bemutatkoztál, mennyire volt ez nagy teher, hogyan sikerült ezzel megküzdened?

Őszintén megmondom nem éreztem ilyet, nem volt rajtam teher, ezzel együtt nagyon sajnálom, hogy a csapatnak nem úgy sikerült ez a sorozat, ahogyan szerettük volna, nem sikerült megfelelnünk sem a magyar futballtársadalom, sem pedig a saját magunkkal szembeni elvárásnak sem.

Úgy gondolod, hogy reális lehetett volna az előzetesen várt siker, a 4 közé jutás elérése is?

Természetesen benne volt a csapatban egy ilyen szereplés lehetősége is. Az előzetes  eredmények és a jól sikerült felkészülés alapján nem volt irreális cél a csoportgyőzelem megszerzése sem, de sajnos az első, osztrákok elleni mérkőzés nem úgy sikerült ahogyan vártuk. A portugál meccs lélektani csapást jelentett a csapat számára, így a zárótalálkozóra már csak az lehetett a cél, hogy a minimális elvárást, az U20-as VB-re való kijutást abszolváljuk. Ez sikerült, ki tudtunk egyenesedni a sokkhatás után, sikerült némiképp kozmetikáznunk a vártnál gyengébb szereplést.

Mi volt az oka az első két mérkőzés kudarcainak? A portugálok ellen senki nem számított ilyen különbségre, van-e összefüggés a két találkozó között?

Az osztrákok ellen a csapat játszott egy ki-ki mérkőzést amelyből rosszul jöttünk ki. Nem kezdtük jól a találkozót, kaptunk 2 elkerülhető gólt és csak a második félidőben kezdtünk el a tudásunknak megfelelően játszani, de az összeszedett hátrányt nem sikerült behozni. A portugálok ellen az első 30 percben összeszedetten játszottunk, majd itt is két egyéni hibából kaptuk a gólokat. Úgy érzem, hogy a negyedik bekapott gól után fejben összeesett a csapat ami ezt a nagy pofont eredményezte.

Ezek után hogyan sikerült felkészülni az Izrael elleni találkozóra, mennyire maradt bennetek ez az ütés?

Az elmúlt két napban leginkább a fejekben tettünk rendet, komoly mentális felkészülés zajlott a csapatnál, amely szerencsére jól sikerült, nagy akarattal és koncentrációval játszottunk, és annak ellenére hogy a mérkőzés végére elfáradtunk, sikerült győztesen elhagyni a pályát.

Mit kért tőletek Mészöly Géza a mérkőzés előtt, mire helyezte a hangsúlyt a találkozón?

Azt kérte, hogy játszunk úgy ahogy tudunk, legyen meg a vállalkozó kedv, mindenki próbálja előhozni ami benne van, mert ez elég lesz a sikerhez. Természetesen a fegyelmezettséget és a koncentrációt külön is kiemelte mint tényezőt, és végül is ezeknek köszönhetően sikerült a győzelem és a vb-re való kijutás kivívása, amire nagyon büszkék vagyunk.

Sokan mondják, hogy ez egy nagyon jó generáció ami most összejött, mennyire érzed helytállónak ezeket a véleményeket, illetve mit várhatunk tőletek a jövő évi világbajnokságon?

Igen, én is úgy gondolom hogy erős a csapat, három-négy éve vagyunk együtt , nagyon jól ismerjük egymást. Új-zélandon az lehet a cél, hogy minél jobb eredményt érjünk el, minél jobb játékkal rukkoljunk ki. Természetesen mindehhez a felkészülésre kell nagyon odafigyelni, ha az jól sikerül akkor maximális koncentrációval ott is képesnek tartom a csapatot egy jó szereplésre.

A te egyéni pályafutásod hogyan alakul, mikorra dől el véglegesen, hogy hol folytatod?

Egy héten belül szerintem minden kiderül. Vannak érdeklődők Hollandiából, Olaszországból, spanyol, francia csapatoktól, de még semelyik klubbal nem kerültek célegyenesbe a tárgyalások.

Az is elképzelhető, hogy maradsz az ETO-ban?

Még ez is benne van a pakliban.

 

Juhász Attila

 

Share Button

Ez is érdekelheti