Harmadik fejezet : Lyon

A két, tengerhez közeli város után a “szárazföldön” folytatja szereplését a magyar válogatott. Nézzük mit lehet tudni a lyoni stadionról és a helyi látványosságokról.

Lyon – Grand Stade/Stade des lumieres ACS

A lyoni klubot közel 30 éve elnöklő Jean-Michel Aulas ünnepi megnyitó beszédét azzal kezdte, hogy  az  idei Európa-bajnokságra megvalósult minden lyoni álma: új stadiont kapott a 2000-es évek francia sikercsapata. Korábban abban az 1920-ban épült és folyamatosan megújított Gerland stadionban játszotta mérkőzéseit az OL, amely már az 1938-as labdarúgó világbajnokságon is kijelölt helyszín volt, de az osztrák csapat visszalépése miatt elmaradt a svédek elleni – egyetlen Lyonba tervezett – mérkőzés. Később az 1984-es EB-n két mérkőzést, az 1998-as vb-n pedig 6 találkozót (köztük az emlékezetes Horvátország – Németország 3:0 negyeddöntőt) rendeztek a Rhone-Alpes régió központi stadionjában.

Az idei lyoni helyszín tehát már nem az a Gerland lesz, amely egyébként a magyar válogatott jelenlegi pályaedzője, Szélesi Zoltán részére nem sok sikerélményt nyújtott: a 2007-08-as szezonban a Strasbourg színeiben csak a kispadról nézte ahogy társai 5:0 arányú vereséget szenvednek, két évvel később viszont a Debrecen csapatában kezdő volt a BL csoportkörben elszenvedett a 4:0-ás vereség alkalmával.x870x489_166037-lyon-stade-260712.jpg.pagespeed.ic.-tjXi8Qx_1

Az új stadiont 2012-ben kezdték építeni és 2015-ben fejezték be. Az átadásra és a nyitómérkőzésre 2016. Január 9-én került sor, a Lyon 4:1 arányban győzte le a Troyes gárdáját francia bajnoki mérkőzésen. A kilátogató 55 ezres nézősereg nem csak az új stadionnak és a győzelemnek örülhetett, de részese lehetett a mérkőzés után közvetlenül kezdődő Will I Am koncertnek is.

A létesítmény maximális befogadóképessége 59186 néző, amellyel Franciaország 3., Európa 27. legnagyobb stadionjaként tartják nyilván. UEFA 4-es kategóriája lehetővé teszi akár BL döntő megrendezését is, valószínüleg azonban először EL döntőt fognak játszani benne, hiszen a Grande Stade de Lyon kandidál a 2017-18-as kiírás döntőjére. A stadiont a szintén Aulas vezette Lyon Holding működteti és az eddigi éves 21 milió Euro-s bevétel helyett 100 milióval számol. Meg is tesz mindent a menedzsment a bevételek növelésére: 2016 decemberében Lyon-Grenoble jégkorongmérkőzést játszanak az arénában, amellyel meg szeretnék dönteni a valaha elért legmagasabb franciaországi hoki-nézőszámot, de alíg egy hónappal az EB után már Rihanna ad koncertet a Grande stade-ban.

A stadionban sorra kerülő mérkőzések:dsc00186

Június 13. BELGIUM – OLASZORSZÁG

Június 16. UKRAJNA – ÉSZAK-ÍRORSZÁG

Június 19. ROMÁNIA – ALBÁNIA

Június 22. MAGYARORSZÁG – PORTUGÁLIA

Június 26. NYOLCADDÖNTŐ

Július 6.  ELŐDÖNTŐ

 

Megközelítés:

a városközponttól 12kmlyon-re fekszik, keleti irányban, Decines-Charpieu külvárosban.

Autóval az E15-ös autópályáról letérve az A42-es vagy az A43-as úton érhető el az N346-os út.

Villamossal a Lyoni 3-as járat segít, ez a vonal a Part-dieu pályaudvartól indul a stadion felé.

Látnivalók, érdekességek: 

Lyon a második legnagyobb francia város, az elővárosokkal együtt 1.3 milióan lakják. Már a római korban jelentékeny volt, Gallia fővárosaként Róma után szintén a második legnépesebb település volt a maga százezres lélekszámával a 2.században. Ezután viszont hosszú ideig háttérbe szorult, és csak a 16.században kezdett visszakapaszkodni egykori rangjához, amikor a posztó- és selyemszövés központjává vált. Az iparűzés és az évenkénti négy vásár olyan jövedelmező volt, hogy egész városnegyedek épültek ki egységes reneszánsz stílusban. A lyoni selyem a 18. századra már világhírűvé vált, ám a 19. századi iparosítás kiszorította a manufaktúrákat. A régi városrészek viszont megmaradtak, az Unesco 1998-ban az egész óvárost a világörökség részévé tette, közte az ókori színházat és a három amfiteátrumot, melyek a legrégebbi fennmaradt építészeti emlékek közé tartoznak Franciaországbalyon3n. A Rhone és Saone folyók által átszelt város a francia gasztronómia fővárosa, Paul Bocuse és konyhája innen indult világhódító útjára. A részben fedett átjárókkal (traboules) övezett kanyargó utcsácskákban ma is sok olyan vendéglőt (bouchon, ejtsd: buson) találunk amelyekben eredeti, kiadós, változatos lyoni kosztot tálalnak fel a vendégnek, a belsőségektől a szarvasgombával töltött galambig…

Földrajzi elhelyezkedését tekintve Lyon nagyon hasonlít Budapestre: a Rhone folyó két partján egy dombosabb és egy sík oldalt találunk.  A látnivalók közül kiemelkedik a Notre-Dame de Fourvière bazilika.  Pierre Bossan építész tervezte, akire a román és a bizánci építészet egyaránt hatással volt, noha ez a két gótikustól eltérő modell mindenképp szokatlan választásnak bizonyult a maga idején. Az egyházi épület egyértelműen uralja Lyolyon_lumieres_fourvieren városképét, nem véletlen tehát, hogy a város szimbóluma. Az északi toronyba fel is lehet mászni, ahonnan lélegzetelállító kilátás tárul Lyonra és a külvárosra. A városban minden év december 8-án megrendezik a Fények Ünnepét, amelynek eredete ugyancsak a katedrálishoz nyúlik vissza. A helyiek ugyanis megfogadták Szűz Máriának, a város védőszentjének, hogy ha Lyon megmenekül az 1643. évi pestisjárvány halálos veszedelemétől, méltó módon fognak hálát adni neki. Fel is építették a templomot, a december 8-i megemlékezéseknek pedig sokáig a bazilika, majd 1852-től a bazilika melletti Szűz Mária-szobor volt a központja.

A fényt azonban nem csak decemberben, hanem minlyon3_low_resden nap megünneplik Lyonban: egyrészt az esti fények hatására több mint 200 műemlék  pompázik fényárban új arculatot kölcsönözve a városnak, másrészt a mozi elindítóit is a város szülte: a Lumiere (magyarul: fény) fivérek 1895-ben itt tartották az első mozgókép vetítést. Mindkét “fény”-nek múzeumot is nyitottak a városban, a fény múzeumát és a mozi múzeumát is érdemes felkeresni. A leglátványosabb kiállítást azonban a helyi szépművészeti múzeum tárja elénk, amely a városházával együtt a Place des Terreaux-n helyezkedik el.

Share Button

Ez is érdekelheti