Fesztivál a Nagyerdőben

Július vége, Debrecen, Nagyerdő, neves fellépők, dobok, kórus, taps, sok látványosság, egyszeri és megismételhetetlen élmények, jó társaság, buli……DVSCskonto 001

Nem, nem a Campus Fesztivál beharangozójáról van szó, (bár arra is érvényes lenne) : a DVSC-Teva csapata játszotta az Europa Liga 2.selejtezőkörbeli visszavágóját a lett FC Skonto Riga csapata ellenében. Az első, lettországi mérkőzésen 2:2-es döntetlen született, egy kevés gólos döntetlen, vagy bármilyen arányú győzelem szükségeltetett a hazaiak továbbjutásához. Mivel a zenei fesztivál nyitónapjának dátumát jóelőre kijelölték, és a stadion kiszolgálóhelyiségeinek egy részét az adott periódusban ott használják, a mérkőzést kellett ehhez igazítani. Így történhetett meg, hogy július végén, 17 órakor, majd’ 40 fokos melegben feszültek egymásnak a csapatok.DVSCskonto 027

Nem tudni, hogy a lett játékosokra a számukra ismeretlen hőség, vagy a nyitókoncerten fellépő Quimby előzenekarainak behangzó dübörgése volt-e inkább bénító hatással, mindenesetre a vendégek a kezdő sípszó elhangzása után nem sokat találkoztak a labdával. A hazaiak viszont ennek megfelelően uralták a játékot, egyre másra dolgozták ki a lehetőségeket, és az első mérkőzéshez hasonlóan aránylag korán, a 7. percben Tisza révén megszerezték a vezetést. A csatár megismételte egy héttel ezelőtti teljesítményét, megnyitotta a gólok sorát, a folytatás azonban egészen más koreográfia szerint zajlott. 5 perc elteltével Balogh Norbert szerzett egy szépségdíja találatot, majd bő negyedórával később Sidibe váltotta gólra a fiatal csatár önzetlen átadását. A szenegáli csatár 2 perc elteltével újra eredményes volt egy fejes nyomán, a félidőt Tisza újabb gólja foglalta keretbe. A továbbjutás tehát már a félidőre eldőlt, a debreceni játékosok láthatóan élvezték a játékot, igyekeztek minden tekintetben megfelelni az immáron ultrákkal és fesztiválozókkal is kiegészült közönség igényeinek.

Ennek megfelelően a csapat a 2.félidőben sem állt le, az 58.percig újabb 3 góllal terhelte meg a teljesen reményvesztett Pavlovs kapuját: előbb Brkovics közelről, majd Szakály 11-esből, végül Bódi két jó csel utáni 10 méteres lövéssel volt eredményes. Ekkor már mindenki matekozott a lelátón és annak valószínűségét számolgatta, hogy meglesz-e a 10 gól, ami hamarosan meg is lett csak nem a várt módon: a kicsit kiengedő hazai védelem asszisztálásával a Skonto szépített, 8:2-re alakítva az eredményt. DVSCskonto 002Még mindig volt hátra 25 perc, ám mint kiderült a gólfolyam kicsit elapadt, talán a cseréknek, talán a hétvégi, Puskás Akadémia elleni bajnoki mérkőzésre való rápihenésnek köszönhetően. Bár az első találkozóhoz hasonlóan a friss szerzemény Castillion pár perccel a becserélése után betalált, de góljával a 70. percben kialakult a nem mindennapi végeredmény. A vége tehát sima lett – bocsánat, sima magyar továbbjutást hozott.

Történelmi győzelem az egyik, történelmi vereség a másik oldalon, gáláztak a hazaiak, míg a vendégek valószínüleg a kertek alatt térnek majd haza. De ha az estét még a Nagyerdőn töltötték és bánatukban kilátogattak a koncertre talán új értelmezést nyer számukra néhány Quimby sláger: “senki se menekül” , “sehol se talállak” , “elvisz a szél” , ‘ajjajaj”…..DVSCskonto 048

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Tamaz Pertia a lettek grúz trénere nagyon letörten fogadta a kérdéseket, és a nagyarányú vereséget nem is annyira a szokatlan melegnek, mint négy belső védője sérülésének és hiányának tulajdonította. Pozitívumként a két találkozón szerzett 4 gólt tudta csak megemlíteni. Elismerte a Debrecen döntő fölényét, méltatta a hazaiak teljesítményét és nagyon sportszerűen sok sikert kívánt az Europa Liga folytatására.

Kondás Elemér nagyon feldobott állapotban fogadta az újságírók kérdését, döntőnek tulajdonította a jó helyzetkihasználást, amivel korábban voltak gondjai a piros-fehéreknek. A cserékről szólva elmondta, hogy Vargát a sárga lapja miatt óvatosságból, Bódit és Baloghot pedig pihentetési céllal hozta le a vezetőedző. Nincs a csapat elé állított határozott célkitűzés; két párharcot már sikerült megnyerni és készülnek a harmadikra is a Rosenborg ellen, a két mérkőzés alapján eldől, hogy merre folytatja útját a Debreceni Lokomotív.

Folytatás tehát jövő csütörtökön 20 órakor Debrecenben, visszavágó egy héttel később Norvégiában.

 

DVSC-Teva – Skonto Riga 9:2 (5:0)

Debrecen, 8532 néző

Gólszerző: Tisza (7., 47.p.) , Balogh (12.p.) , Sidibe (29., 31.p.) , Brkovics (51.p.) , Szakály (54.p.-11-esből) , Bódi (58.p.)  Castillion (70.p.) illetve Gutkovskis (56.p.) , Rode (65.p.)

 

Share Button

Ez is érdekelheti