Két kiválósága nélkül utazik a vb-re a női válogatott

12573892_10204727113012387_4537187485997158175_n
A Belije Medvegyici mezében a kapu tetején balról Huszák "Szasza"

A Belije Medvegyici mezében a kapu tetején balról Huszák “Szasza”

Csütörtökön utazik el Pekingbe az utóbbi években egyre több és több szép eredményt produkáló, de a férfiak mögött sokszor méltatlanul háttérbe szoruló magyar női jégkorong válogatott, a Húsvéthétfőn kezdődő divízió 1/B. világbajnokságra! A lányok tehát ahelyett, hogy kölnivízet kapnának a nyakukba, egy más halmazállapotú felületen kell megállniük helyüket, sorrendben; Észak-Korea, Olaszország, a házigazda Kína, Szlovákia és Hollandia ellenében! A Buzás Norbert irányításával készülő együttesünk azzal, a talán nem is annyira titkolt céllal vág neki a nem éppen rövid útnak, hogy idén újabb osztályt ugrik és feljut a divízió 1/A-ba! 2012-ben, a norvégiai Tromsőben az U18-as korosztálynak már sikerült egyenesen a legfelső osztályba kerülnie – sőt ott egyszer bent is maradtak a lányok – most az immár felnőttkorba lépő “hölgykoszorútól” várja mindenki a sikereket. Tekintve, hogy 1998-óta immár a női jégkorong is szerepel a téli olimpiai játékok műsorán, a nagy álom egy 2018-as, vagy ’22-es ötkarikás szereplés.
Könnyű biztosan nem lesz a mostani vb annál is inkább mert a szakmai stáb ezúttal nem számíthat a csapat két húzóemberére, az évek óta Oroszországban, a Belije Medvegyici együttesében légióskodó Gasparics Fannira és Huszák Alexandrára.
A miértekről az egykori tromsői hősnőt, a nemcsak kiválóan sportoló, hanem férfiszíveket is megdobogtató külsővel is rendelkező, Huszák Szaszát kérdeztük.

Huszák Alexandra ezúttal civilben marad

Huszák Alexandra ezúttal civilben marad

- Hogyan telnek egy nem egészen 20 esztendős, magyar jégkorongozó hölgy napjai a klubszezon zárultával immár idehaza, miközben a magyar válogatott – amelynek normál esetben egyik legjobb játékosa kellene, hogy legyen – gőzerővel készül a világbajnokságra?
– A helyzet amiben most vagyok, elég bonyolult. Az a csapat amelyben eddig két szezont eltöltöttem bizonytalan szituációba került, és nincsenek pontos informacióik a jövővel kapcsolatban, így nekem sem volt egyszerű döntést hoznom. A februári négy nemzet tornán amin részt vehettem a lányokkal, fantasztikusan éreztem magam, a szurkolok is nagy szerepet játszottak a tornagyőzelem elérésében. Szerencsere van nehány klub amely megkeresett engem és az egyik, ahol szívesen tölteném a következő idényemet jelezte, hogy április közepén ki kellene utaznom tárgyalni, megbeszélni a szerződés feltételeit. Ez az időpont egybeesik a pekingi világbajnokság időpontjával, és mivel ezen rengeteg múlhat és a szabály szerint egy csapatban összesen három légios játszhat, ráadásul itt már csak egyetlen egy szabad hely maradt, fontosnak tartom a kiutazásomat, mert sok múlhat ezen – a további karrierem. Szívem szerint részt vennék a világbajnokságon és minden erőmmel azon lennék hogy segíthessem a nemzeti csapatot. A vezetőkkel egyeztettem a döntésemet. Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy sok szerencsét kivánjak a játékosoknak es a vezetőknek egyaránt!
- Hogyan telnek mostanában a napjaid?
– Március elején ért véget a szezon Oroszorszagban, pár napra rá haza is utaztam, hiszen ott már befejeződtek az edzések. A hazaérkezésem után, hosszú kipakolással és persze pihenéssel töltöttem a szabadidőmet. Végre időt szakíthattam a szeretteimre és a barátaimra. Azóta egyéni edzésekbe kezdtem szárazon, de remélem, hogy a következő héttől jégre is felmehetek. Mellette elkezdtem a jogosítvány megszerzését, ahol a sikeres kresz vizsgat már letettem és hamarosan kezdhetem a vezetést. Májusban végre elutazhatom álmaim egyik kedvenc varosába Párizsba és az orosz tudásomat is szeretném fejleszteni a nyár folyamán valamilyen tanfolyamon.

Válogatottunknak ezúttal nélkülöznie kell egyik legjobbját, aki sportosan is csinos

Válogatottunknak ezúttal nélkülöznie kell egyik legjobbját, aki sportosan is csinos

- A szavaidből azt vettem ki, hogy a jövőben számíthat majd Rád a magyar válogatott szakmai stábja. Ezek szerint akkor a döntésed most csak erre az egy alkalomra szól?

– Nagyon bÍzom benne hogy úgy alakulnak a dolgok hogy a későbbiekben játszhatom a magyar válogatottban, de egyelőre nem szeretnék olyat mondani, amit kesőbbiekben netán atírhat az élet. Jelenleg a női es a férfi jégkorong között hatalmas lehetőségbeli különbségek vannak, de remélem, hogy ez a kozeljövőben megváltozik és én is felhúzhatom még a magyar címeres mezt a következő években.

A magyar felnőtt női válogatott 22-es kerete a pekingi divízió 1/B. világbajnokságra:

Kapusok (2): NÉMETH Anikó (KMH) POLTZER Renáta (KMH)

Hátvédek (8): CSISZER Sarolt, MEDGYES Dorottya (Marilyn), KISS-SIMON Franciska (Belije Medvedji), MOLNÁR Mónika (Manhattanville College), NÉMETH Bernadett, ODNOGA Lotti, TÓTH Enikő, TRENCSÉNYI Kitti (KMH)

Csatárok (12): BRGLES Nóra (SDE Stockholm), DABASI Réka, RÓNAI Alexandra, SOMOGYI Vivien, UNGÁR Rebeka (KMH), GOTTLIBET Zóra, HORVÁTH Tifani, KISS Andrea, PINTÉR Hanna, PINTÉR Lili (Marilyn), JÓKAI SZILÁGYI Kinga (Sportország), JÓKAI SZILÁGYI Zsófia (MSSK Pitea)

Share Button

Juhász Attila

Juhász Attila vagyok! A Komlósi Oktatási Stúdió hallgatójaként szereztem újságírói szakképzettséget, nyolcadik éve foglalkozom riporterkedéssel, újságírással, azóta rendszeresen tudósítok sporteseményekről az írott- és az elektronikus sajtó területén is. Cikkeim, interjúim jelentek már meg más-, nem sportos témakörökben is. Dolgoztam már mint a Lánchíd Rádió, a JégKORONG című újság, és a Flag-polgári magazin munkatársa is. Az onlajnok.com, internetes sportközvetítésekkel foglalkozó oldal szerkesztő-riportere, a jégkorong MOL liga TV kommentátora és a Nemzeti Sport című napilap helyszíni tudósítója vagyok. A sportriport magazint barátommal, kollégámmal, Labanc Csabával azért alapítottuk, hogy mi is és a kedves olvasók is egy kicsit jobban bepillanthassanak a sportélet kulisszái mögé! Kellemes kikapcsolódást kívánok minden kedves olvasónknak! HAJRÁ MAGYAR SPORT!

Ez is érdekelheti