Indul a MOL liga idei döntője

hk_levice__hc_nove_zamky_52_20121112_1871743178Az már biztos, hogy a jégkorong MOL liga idei szezonjában az első és az utolsó mérkőzést is a címvédő Érsekújvár (HC Nové Zámky) együttese vívja! 2014. szeptember 17-én, az újpesti jégcsarnokban egy fergeteges mérkőzéssel kezdődött a pontvadászat. A múlt nyáron nagyot erősödő Újpest azon a meccsen már 5-1-re is vezetett a felvidéki együttes ellen, hogy aztán Marek Uramék hatalmas hajrával előbb a rendes játékidőben kiegyenlítsék az állást, majd a hosszabbításban meg is nyerjék az összecsapást!
Már ekkor látszott, hogy az idei szezon nem kevés izgalmakat tartogat a hokibarátok számára. Előzetesen kevesen gondolták volna, hogy a Fradi és a Csíkszereda – a tavalyi bajnoksághoz hasonlóan – ezúttal sem tudja majd beverekedni a rájátszásba, főleg, hogy a tavalyival ellentétben most erre a nyolc rajthoz állt együttes közül hatnak volt lehetősége.
A legutóbbi győztes Érsekújvárról már ejtettünk szót – Ők az alapszakasz harmadik helyét követően előbb az Újpestet, majd némi meglepetésre a Dunaújvárost búcsúztatták a fináléig vezető úton – ellenfelük a Miskolci Jegesmedvék együütese lesz a vasárnap kezdődő és négy győzelemig tartó párharc során!
Az egykori szapporói hős, Majoross Gergely keze alatt a borsodi megyeszékhelyen korábban soha nem látott erősségű együttes formálódott, a 42 meccsből álló alapszakaszt 89 ponttal megnyerték, egy egységgel megelőzve a legnagyobb esélyesnek tartott újvárosiakat! Ráadásul a kiírás egyik érdekességeképpen, mint legjobb határon belüli csapat, a DAB elődöntős kiesésével hivatalosan is megnyerték a magyar bajnoki címet, a miskolci jégkorongsport történetében először. Mivel pedig a döntőnek is pályaelőnnyel vághatnak neki és az egész szezonban egyenletes, jó teljesítményt nyújtottak, egyáltalán nem lenne meglepő, ha letaszítanák az 20120220-HELL-MJJSE-098érsekújváriakat a MOL liga trónjáról!
Ami a többi csapatot illeti, a Dunaújvárosi Acélbikák – bár az alapszakaszban ugye csupán egy ponttal maradtak le az elsőségről – szezonja mindenképpen csalódás! Már a bajnokság során nyújtott játékukkal sem kényeztették el lelkes szurkolóikat, idén a Kontinentális kupa szereplésük is elmaradt a várakozásoktól, az elődöntőben pedig csupán egy mérkőzést tudtak megnyerni a címvédő elleni ütközet során. Ráadásul a legfrisebb hírek szerint a névadó főszponzor, a Docler Holding a jövő szezontól kezdve nem támogatja tovább a csapatot, persze a vezetőség már gőzerővel keresi a megoldást az anyagi problémák megoldására.
A tavalyi döntős Brassói Farkasok idén nem voltak olyan “harapósak” mint legutóbb, bár rájátszásba jutásuk egy pillanatig sem lehetett kérdéses, a Debrecen elleni negyeddöntős továbbjutást követően a Miskolc már söpréssel verte ki Őket!
Az újonc Debreceni HK együttese üde színfoltjává vált a MOL liga küzdelemsorozatának. A nyáron szinte a fél Fradit, plusz jó orosz légiósokat a Hajdúságba csábító klub az alapszakaszban egy ideig még a negyedik helyért is versenyben volt, sok bravúros győzelmet is aratott, aztán a rájátszásban az egyelőre még sokkal rutinosabb Brassó elütötte Őket a továbbjutástól. Egy biztos; a Debrecen, ha így folytatja, így fejlődik, jövőre még ennél is jobb szerepléssel örvendeztetheti meg szurkolóit.
A tavalyi szezonhoz képest a legnagyobb javulást az Újpest együttese produkálta! A hosszú évekig roppant sikeres – egy ízben még a MOL ligában is döntőbe jutott együttes – hosszú évek hányattatásai után, volt olyan év, hogy egyenesen a megszűnés réme fenyegette a patinás együttest, idén már olyan keretet vonultatott fel, hogy gyakorlatilag minden riválisának egyenrangú ellenfele volt és bár azért az alapszakasz során beleszaladtak néhány nagyobb pofonba, a rájátszásba kerülés és ott az Érsekújvár elleni remek helytállás mindenképpen szép teljesítmény Szilassy Zoltán együttesétől! A korábban egy felpattanó korongtól fél szeme világát elveszítő nagyszerű sportember keze munkája az egész szezonban jól látszott a csapaton. Az olyan fiatal szakemberek mint Ő, vagy Sille Tamás, a már említett Majoross Gergely vagy éppen a MAC és a korosztályos válogatottak fiataljaioval nagyszerűen dolgozó Svasznek Bence neve lehet garancia arra, hogy eljön majd az az idő, amikor sem a klubcsapatokhoz, sem pedig a magyar válogatotthoz nem kell külföldön megfelelő tudású és felkészültségű trénert keresni!
Ami az alapszakasz utolsó két helyén végző, íly’ módon a rájátszásról lemaradó két, korábban szintén nagyon sikeres együttest, a Ferencvárost és a Csíkszeredát illeti, ez a szezon mindkettejük számára hatalmas kudarc. Az év során mindkét klub edzőváltáson is átesett, de ami végül bejött például az érsekújváriak esetében, az rajtuk ezúttal nem segített. A Fradi évek óta árnyéka önmagának, a magyar hoki történetének legeredményesebb csapata gyakorlatilag vegetál, a MOL liga mezőnyében egyedüliként nem rendelkezik saját jégcsarnokkal, az embernek néha az az érzése, mintha a Fradi hoki esetében megállt volna az idő. Az alapszakaszban elért hetedik hely hűen tükrözte a szakosztály helyzetét, a tavalyi szezonnal ellentétben most még fellángolásaik sem igen voltak a zöld fehéreknek. Talán még egy Magyar kupa négyes döntőbe jutással kiengesztehetné még kitartó drukkereit a csapat, de ehhez is bravúrra volna szükségük!normal_jegesmedvek-ftc_120907ml_04
Végezetül a HSC Csíkszereda a legnagyobb talány a hokiszakértők számára! A MOL liga trófeáját korábban a HC-, majd a helyi erők egyesítését követően a HSC Csíkszereda is hazavitte már Székelyföldre és a szurkolók ma is rajongva szeretik a csíki hokit, de az már tavaly is látszott, hogy valami nem jól múködik arrafelé, az idei szezon pedig valóságos csőd volt számukra, nemcsak a MOL ligában, hanem a román bajnokságban is.
Kíváncsian várjuk, feléled e poraiból a HSC együttese, mert a MOL liga alapító tagjaként mindenképpen szükség lenne ott ismét egy kiváló, gyakorlatilag magyarnak tekinthető együttesre!
A figyelem azonban vasárnaptól immár kizárólag a két döntősre, a Miskolcra és az Érsekújvárra szegeződik, a rendkívül jó és ponterős tengerentúli légiósokat és már a magyar válogatottban is húzóembernek számító játékosokat felvonultató Miskolci Jegesmedvék együttese most erősebbnek tűnik, a címvédő HC Nové Zámky (Érsekújvár) ráadásul még a szlovák bajnokságban is versenyben van a másodosztályba való feljutásért, vagyis Ljubomir Hurtaj gárdájának két fronton kellene helytállnia! Persze egy négy győzelemig tartó párharcban sok minden előfordulhat és bár az alapszakasz során a Miskolc mind a hat alkalommal legyőzte az érsekújváriakat, nem gondolnánk, hogy ezúttal négy találkozó során eldőlne ez a most kezdődő finálé!
A döntő menetrendje:

mérkőzés: 2015.03.08, vasárnap 18:00 Miskolci Jegesmedvék – HC Nové Zámky

mérkőzés: 2015.03.11, szerda 18:00 Miskolci Jegesmedvék – HC Nové Zámky

mérkőzés: 2015.03.13, péntek 17:30 HC Nové Zámky – Miskolci Jegesmedvék

mérkőzés: 2015.03.14, szombat 18:00 HC Nové Zámky – Miskolci Jegesmedvék

mérkőzés: 2015.03.16, hétfő 17:30 Miskolci Jegesmedvék – HC Nové Zámky (ha kell)

mérkőzés: 2015.03.18, szerda 17:45 HC Nové Zámky – Miskolci Jegesmedvék (ha kell)

mérkőzés: 2015.03.20, péntek 17:45 Miskolci Jegesmedvék – HC Nové Zámky (ha kell)

Share Button

Juhász Attila

Juhász Attila vagyok! A Komlósi Oktatási Stúdió hallgatójaként szereztem újságírói szakképzettséget, nyolcadik éve foglalkozom riporterkedéssel, újságírással, azóta rendszeresen tudósítok sporteseményekről az írott- és az elektronikus sajtó területén is. Cikkeim, interjúim jelentek már meg más-, nem sportos témakörökben is. Dolgoztam már mint a Lánchíd Rádió, a JégKORONG című újság, és a Flag-polgári magazin munkatársa is. Az onlajnok.com, internetes sportközvetítésekkel foglalkozó oldal szerkesztő-riportere, a jégkorong MOL liga TV kommentátora és a Nemzeti Sport című napilap helyszíni tudósítója vagyok. A sportriport magazint barátommal, kollégámmal, Labanc Csabával azért alapítottuk, hogy mi is és a kedves olvasók is egy kicsit jobban bepillanthassanak a sportélet kulisszái mögé! Kellemes kikapcsolódást kívánok minden kedves olvasónknak! HAJRÁ MAGYAR SPORT!

Ez is érdekelheti