Europa Liga – 2 csapat továbbjutott

Véget ért az Europa Liga első selejtezőköre, magyar szempontból felemás eredménnyel.

Két csapatunk továbbjutása a sorsolás pillanatában reálisnak tűnt, bár az elmúlt évek szereplését vizsgálva még ez az eredmény sem volt boritékolható.

A Ferencváros szerepelt a legjobban, az elvárásoknak megfelelően a Fair Play szabad kártyával mezőnybe került holland Go Ahead Eagles nem jelentett megoldhatatlan feladatot a zöld-fehérek számára. Az idegenbeli – döntetlennel zárult – első mérkőzést követően a hazai összecsapás első perceiben is betalált Gera Zoltán, de a koreográfia most nem holland egyenlítést, hanem újabb hazai találatokat hozott, így magabiztos 5:2-es összesítéssel jutott a következő körbe Thomas Doll csapata, ahol a bosnyák Zseljeznicsar Szarajevo csapata lesz az ellenfele. A mérkőzéshez tartozik, hogy a tavalyi szezonban kapott UEFA büntetés miatt a találkozót zárt kapuk mögött rendezték, de a “zárt kapuk előtt” ott voltak a szurkolók: ultrák és nem ultrák egyaránt, akiknek szurkolása hazai pályát és mérkőzéshangulatot varázsolt a két csapat számára.

Kicsit nyögvenyelősre sikerült a Debrecen montenegrói fellépése, mivel a hazai pályán kiharcolt magabiztos háromgólos előny majdnem elfogyott a Szutjeszka Niksics elleni visszavágón. A nem túl nagy iramú mérkőzés első félideje nem hozott nagy iramot és gólt sem így a második félidőre vélhetően megnyugodott a hajdúsági gárda. Ez a nyugalom viszont inkább dekoncentráltságba ment át, ugyanis az adódó lehetőségeket elpuskázta az utóbbi évek legsikeresebb kupaszereplője, hátul viszont teret adott a kitámadó ellenfelének, akik éltek a lehetőséggel és egy szép lövéssel valamint egy kezezésnek minősített eset utáni 11-es góllal kétgólos vezetésre tettek szert. Az utolsó 10 percben azonban nem tudták feltörni a debreceniek védekezését, így maradt az összesítésben 3:2-es magyar továbbjutás.

Az MTK a hazai gólnélküli döntetlen után fantasztikusan kezdte a visszavágót a Vojvodina otthonában: 3 perc elteltével Strestik fejesével megszerezte a vezetést és a nagyon fontos idegenbeli találatot. Mezőnyben is jól játszottak a kék-fehérek, azonban elég volt egy kapushiba egy szabadrúgásnál és egyenlítettek a szerbek. A gól szárnyakat adott a hazaiaknak, akik az ingyenjeggyel a stadiont szép lassan teljes egészében megtöltő szurkolóik támogatásával percről percre magabiztosabbá váltak és már a szünetre továbbjutásra álltak. A második flidőben még megtoldották egy góllal az előnyt, így 3:1-es összesítéssel jutottak tovább. Bár a három EL résztvevő csapatunk közül előzetesen az MTK továbbjutási esélyei tűntek a legcskélyebbnek, ennek ellenére a párharcnak voltak olyan pillanatai, amikor elképzelhetőnek tűnt a papírforma borítása és a magyar továbbjutás.

A következő, 2.selejtezőkörben a Ferencváros a bosnyák Zseljeznicsar Szarajevo csapatával, a Debrecen pedig az észt Skonto Rigával csap majd össze. Az első mérkőzéseket július 16-án, a visszavágókat július 23-án játszák.

 

Eredmények:

Ferencváros – Go Ahead Eagles 4:1 (3:0)

gól: Gera (4.) Böde (21.) Busai (45.) Haraszti (88.) illetve Türüc (93.)

Szutjeszka Niksics – DVSC-Teva 2:0 (0:0)

gól: Fukui (53.) Bozovics(81. – 11-esből)

Vojvodina – MTK Budapest 3:1 (2:1)

gól: Sztaniszavljevics (14.) Mrdakovics (40.) Ivanics (51.) iléletve Strestik (3.)

 

 

Share Button

Ez is érdekelheti